<i>Mat</i> <i>&</i><i>dryck</i>
Helmut und Heinz
  • Helmut & Heinz © 2025 0

Mat &dryck

Stacks Image 29

Förrätten och tilltugg

Kalte Platte är kalla tilltugg med ett urval av tyska och österrikiska korvar. Prezel (även kallat Brezeln) är brödkringlor strödda med saltkorn, och passar utmärkt till ölen.
Stacks Image 34

Huvudrätten

Bratwurst, Weißwurst, Wienerschnitzel, Tafelspitz, Eisbein (kokt fläsklägg) och Haxe (ugnsbakad variant på fläsklägg). Till huvudrätten serveras Sauerkraut (stekt surkål med bacon och kryddad med kummin), Knödel och Kartoffelsallat.
Stacks Image 31

Efterrätten

Avslutningsvis serveras kaffe med kaka, föreslagsvis Apfelstrudel, Sachertorte eller Käsekuche.
Stacks Image 43

Öl

Måltidsdryck till Okotberfest är öl serverad i ölsejdlar, gärna enliterssejdlar. Stora sejdlar är en stämningshöjare som lockar till att skåla oftare. Kända tyska ölbryggerier med Oktoberfestbier är Hofbräu München, Paulaner, Löwenbrau, Spaten, Augustiner och Hacker-Pschorr. Numera har flera svenska ölbryggerier också lagt till Oktoberfestbier i sina sortiment.
Stacks Image 50

Dryckestillbehör

Förutom med ölen brukar man även skåla med nubbar (ofta serverade i avlånga rör), som Apfelkorn eller Jägermeister. Man kan även erbjuda en "U-boot", som är en snaps som sänks ner i ölsejdeln.
Stacks Image 36

Serveringspersonal

Serveringspersonalen kan bära traditionsenlig Trachtenkleid, vilket för män brukar vara Lederhosen och för kvinnor Dirndl - tyrolsk klänning.